



TAzMinAT HUKUKU
Çalışma alanı sayfasına dön.
Üst sayfaya dön.
TAzMinAT
HUKUKU

TRAFİK KAZALARI VE SİGORTA TAZMİNAT TALEPLERİ: HAKLARINIZ VE YASAL YOLLAR
Trafik kazaları, beklenmedik maddi ve manevi kayıplara yol açarak mağdurlar açısından birçok zorluğu beraberinde getirir. Kaza sonucunda oluşan zararların giderilmesi için sigorta ve tazminat kapsamındaki haklarınızı bilmek, maddi kayıpların telafi edilmesi açısından büyük önem taşır. Avukatlık büromuz, trafik kazaları, doğal afetler ve diğer sigortalanmış güvencelerinizden doğan tazminat taleplerinde müvekkillerimizin haklarını koruyarak mağduriyetlerin giderilmesi için hukuki destek sunmaktadır.
➣Değer Kaybı Tazminatı
Değer kaybı tazminatı, kazaya uğrayan aracın onarılmış olsa dahi piyasa değerinde yaşanan düşüşten kaynaklanan maddi zararı telafi etmek amacıyla düzenlenmiş bir tazminat türüdür. Trafik kazası sonucunda aracın hasara uğraması ve karşı tarafın yaşanan bu hasarda kusurunun olması durumunda, araç sahibi bu değer kaybı tazminatını kazaya sebebiyet veren kişinin varsa sigorta şirketinden, karşı araç sigortasız ise yahut meydana gelen değer kaybı poliçe limitini aşmaktaysa kazaya sebebiyet veren araç malikinden ve sürücüsünden talep edebilecektir.
➣Araç Mahrumiyet (İkame Araç) Bedeli
Trafik kazası sonrası aracın onarım için servisi alınması ve bu süre zarfında aracın kullanılamaması, kazaya uğrayan mağdur araç sahipleri açısından günlük yaşamda zorluklar meydana getirmektedir. Bu noktada aracın onarımı için serviste geçecek makul süreye ilişkin kazaya kusuruyla sebebiyet veren karşı araç maliki ve sürücüsünden araç mahrumiyet bedeli talep edilmesi mümkündür. Yine aracınızın kasko poliçesi kapsamında sizlere ikame araç desteği sağlanmış olsa dahi bu husus mağduriyetinizi gidermemişse yine de talep hakkınız mevcut olacaktır.
➣Dava Açılması ve Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuruları
Gerek trafik kazaları gerekse de başkaca sigorta poliçelerinden kaynaklı tazminat alacaklarınızda eğer sigorta poliçesi mevcutsa önce sigorta şirketinden talepte bulunulmalı ardından ise dava veya tahkim yoluna gidilerek hak ettiğiniz tazminat talebinin takibi ve tahsili sağlanmalıdır. Nitekim dava ve tahkim yolundan önce her ne kadar sigorta şirketine başvuru yapılması kanunen zorunlu tutulmaktaysa da sigorta şirketlerince çoğunlukla mağdurlara gerçek değerinin altında bir ödeme yapılmakta olduğundan dava veya tahkim yoluna başvurmak kaçınılmaz hale gelmektedir.
Bu noktada dava açmak haricinde Sigorta Tahkim Komisyonu da sigorta şirketleri ile yaşanan uyuşmazlıklarda hızlı ve etkin çözümler üreten bir yargı alternatifi olarak hukuk sistemimizde yerini almaktadır. Özellikle sigorta tazminatlarının reddedilmesi veya eksik ödenmesi durumunda Tahkim başvurusu yoluna gidilmesi sürecin hızlanması adına daha elverişli bir yoldur. Ancak sigorta şirketlerinin sorumluluğu belli bir limite kadar olduğundan limiti aşan durumlarda doğrudan Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.
Yine ikame araç bedeli (araç mahrumiyet bedeli) için de araç sürücüsü ve araç malikine karşı adli yargı mahkemelerinde dava açılarak, hak kaybınızın tazmin edilmesi mümkündür.
EREN Hukuk olarak, gerek sigorta şirketlerine yapılacak başvurularda, gerek Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılacak başvurularda, gerekse de açılacak davalarda müvekkillerimize hukuki rehberlik sağlayarak tazminat haklarına korumak için çabalıyoruz.
➣DASK ve Hayat Sigortası Talepleri
Ülkemizde depremler başta olmak üzere doğal afetlere karşı konut sahiplerinin koruma altına alınması amacıyla Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) uygulanmaktadır. DASK, doğal afetlerin yol açtığı hasarlar sonucu oluşan maddi zararları poliçe limitleri dahilinde karşılamayı amaçlayan bir sigorta türüdür.
DASK kapsamında bir zararın karşılanabilmesi için hasar tespit işlemleri yapılmalı ve başvuru sürecinde gerekli belgeler tamamlanarak sigorta kurumuna iletilmelidir. Bu süreçte hasarın belgelenmesi, hasar miktarının doğru tespiti ve poliçenin kapsamına göre hakların korunması için hukuki destek önem taşır.
Hayat sigortası, sigortalının vefatı veya kalıcı sakatlık gibi durumlarında yakınlarına veya kendisine maddi güvence sağlayan bir sigorta türüdür. Ne var ki bazı durumlarda sigorta şirketleri ödeme yapmaktan kaçınabilmekte veya tazminat miktarını eksik belirleyebilmektedir. Bu noktada da hak kayıplarının önlenebilmesi için hukuki yollara başvurulması kaçınılmaz hale gelmektedir.
➣Özlük Hakları ve Hukuki Güvence
Özlük hakları, memurların çalışma şart ve durumlarını içerir. Maaş, terfi, izin hakları, çalışma saatleri, sosyal güvence gibi konular memurun özlük haklarının kapsamını oluşturur. İdarenin, memurun özlük haklarına yönelik keyfi müdahalelerde bulunması veya hukuka aykırı işlemler tesis etmesi durumunda, ilgili işlemin iptali için idari yargıya başvuru hakkı doğmaktadır. Avukatlık büromuz, memurların özlük haklarının korunması ve bu haklara yönelik haksız işlemlerin iptal edilmesi adına gereken tüm hukuki desteği sağlamaktadır.