



iŞ HUKUKU
Çalışma alanı sayfasına dön.
Üst sayfaya dön.

İŞ AKDİNİN FESİH SÜRECİ: TAZMİANAT VE ALACAKLARINIZI KORUYUN
İş akdinin sona erme şekli, haklarınızın ve alacaklarınızın doğması bakımından en önemli dikkat edilmesi gereken husustur. Nitekim işverenin haklı bir gerekçesi olmaksızın işçiyi işten çıkarması ya da işçinin haklı bir sebeple iş akdini feshetmesi ancak işçinin tazminat haklarını doğurmaktadır. Bu bakımdan işçinin kendi hür iradesiyle istifa etmesi yahut bir anlaşma belgesi imzalaması tazminata hak kazanmasını engelleyecektir.
Bu sebeplerle fesih süreci içerisinde işçilerin, işverenin hukuka aykırı bir işlem yapıp yapmadığını anlamak ve doğrudan haklarını koruyabilmek adına hukuki destek alarak alacak ve tazminatlarını güvence altına alması büyük önem arz eder. Hukuk büromuz, müvekkillerimizin iş sözleşmelerini sonlandırma sürecini titizlikle takip etmekte olup, işçilerin hak kaybına uğramaması adına doğru yönlendirmelerle süreç boyunca hukuki destek vermektedir.
➣Kıdem ve İhbar Tazminatı
İşten çıkarılma sebebi, işçinin kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alıp alamayacağını belirleyen temel unsurdur. İşveren tarafından haksız bir şekilde işten çıkarılma durumunda işçi, çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücreti kadar kıdem tazminatı almaya ve habersiz derhal fesih halinde de kıdem süresi göz önünde bulundurularak ihbar tazminatı hak kazanmaktadır.
Yine iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği halde de işçi kıdem tazminatına hak kazanmakta olup bu durumda sadece ihbar tazminatı hakkı doğmayacaktır.
İş akdinin fesih sebebinin hangi durumlarda haklı veya haksız olacağı İş Kanunu’nda sayıldığı gibi yine emsal nitelikteki Yüksek Mahkeme kararları ile de şekillenmektedir. Bu bakımdan işçilerin fesih öncesi veya sonrası bir hukuki uzmana başvurması ile somut durumuna özgü olarak tazminat ve alacak şartlarının oluşup oluşmadığının irdelenmesi gerekmektedir.
➣Ücret Alacakları
İş hukuku kapsamında işçinin en temel hakkı, çalıştığı süre zarfında hak ettiği ücretlerdir. İşverenin, işçiye fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, maaş, prim ve ikramiye gibi alacaklarını tam ve zamanında ödemesi gerekmektedir.
Çalışma süresince işçiye ödenmeyen bu ücretler sebebiyle iş akdi işçi tarafından haklı nedenle feshedilebilecek olunup, yine feshin nasıl olduğu fark etmeksizin işten ayrılma sonrası işçilik alacakları davası ile tümü talep edilebilinecektir.
➣Diğer Tazminatlar
İşçinin iş yerinde yoğun mobbinge maruz kalması veya işçinin kişisel haklarına saldırıda bulunulması gibi durumlarda “manevi tazminat” da talep edilmesi mümkündür.
Yine fesih sonrası, yukarıda yer verdiğimiz tazminatlar dışında işçinin başkaca bir zararının da olması durumunda ayrıca maddi tazminata konu edilebilmesi de mümkündür.
İş işyerinde cinsiyet, ırk, din, dil, yaş veya diğer kişisel farklılıklar temelinde yapılan ayrımcı muameleler sonucunda işçinin uğradığı haksızlıklara karşı “ayrımcılık tazminatı” da gündeme gelebilir. Bununla birlikte işverenin işçiyi kötüniyetli olarak işten çıkarması, örneğin işçinin hak arama ve şikayet girişimlerini engellemeye yahut bu suretle cezalandırmaya çalışması gibi durumlarda “kötüniyet tazminatı” da doğabilmektedir. Ancak bu tazminat türlerinin ispatının kolay olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.
➣Haklarınızı Güvence Altına Alın
Fesih sonrası haklarınızı ve tazminatlarınızı korumak, mağduriyetinizi azaltmak için zaman kaybetmeden yasal yollara başvurabilirsiniz. İşçilik alacakları ve tazminat taleplerinde genel olarak 5 yıllık zamanaşımı süresi mevcuttur. Zamanaşımı, tazminat taleplerinde iş akdinin sona erdiği tarihten; ücret alacaklarında ise alacak hakkının doğduğu tarihten itibaren hesaplanmakta olup, iş akdi sonlandıktan sonra mümkün olan en kısa sürede hukuki adımların atılması önem arz etmektedir.
EREN Hukuk olarak, gerekli dava ve diğer tüm hukuki süreçleri titizlikle yöneterek, müvekkillerimizin haklarına kavuşabilmesi için kapsamlı ve stratejik hukuki çözümler sunmaktayız.