



iŞ HUKUKU
Çalışma alanı sayfasına dön.
Üst sayfaya dön.

Eksİk Prİm Bİldİrİmİ ve Hİzmet Tespİt Davaları: Emeklİlİğe İlİşkİn Haklarınızı Güvenceye Alın
Hizmet tespit davası, bir işçinin çalıştığı sürelerin veya gerçek ücretinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmediği ya da eksik bildirildiği durumlarda açılan, sigortalılık süresinin veya priminin yasal olarak tespiti için kullanılan bir dava türüdür. Nitekim emekliliğinize kalan sürenin azalması yahut alacağınız emekli aylığında hak ettiğiniz miktarının belirlenmesi için SGK nezdindeki bilgilerin güncellenmesi ancak hukuki süreç ile mümkün olmaktadır.
➣Hizmetin Süre ve Ücret Yönünden Tespiti
Bir işverenin, işçisinin sigorta primlerini zamanında veya hiç bildirmemesi ya da eksik gün veya kazanç bildirimi yapması durumunda, işçi bu haksızlığı gidermek adına hizmet tespit davası açabilir. Bu davanın amacı, işçinin sigortalı olarak çalıştığı sürenin ve gerçek ücretinin mahkeme kararı ile tespit edilmesi ve SGK’ya bildirilmesini sağlamaktır.
➣Hizmet Tespit Davası Ne Zaman Açılmalıdır?
Hizmet tespit davalarının açılabilmesi için, işçi çalıştığı dönemde sigorta primlerinin eksik ya da hiç yatırılmadığını fark ettiğinde harekete geçmelidir. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu sebeple en geç işçinin işten ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde hukuki süreci başlatması gerekmektedir. Nitekim bu hususta Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin 2023/11694 E. ile 2023/13557 K. numaralı ve 27.12.2023 tarihli kararı da;
“Sigortalının hizmet süresinin başlangıçtaki bir bölümünün Kuruma bildirilmeyerek sonrasının bildirilmesi ve Kuruma bildirimin yapıldığı tarihten önceki çalışmaların, bildirgelerin verildiği tarihi de kapsar biçimde kesintisiz devam etmiş olması halinde, Kuruma bildirilmeyen çalışma süresi yönünden hak düşürücü sürenin hesaplanmasında; bildirim dışı tutulan sürenin sonu değil, kesintisiz olarak geçen çalışmaların sona erdiği yılın sonu başlangıç alınmalıdır.” şeklindedir.
➣Hizmet Tespit Davalarında İspat Yükümlülüğü
Hizmet tespit davalarında belirtilen tarihlerde sigortalı olarak çalışıldığının ispatı önem arz eder. İşçi, bu iddialrın ispatı için işyerine dair iş sözleşmesi, bordro, tanık beyanları, maaş ödemelerine dair banka kayıtları gibi belgeler sunabilir. İşçinin bu belgeleri sağlayamaması durumunda, çalıştığına dair diğer kanıtlar devreye girebilir. Bu aşamada Mahekemece yapılacak araştırma ve komşu iş yerlerindeki tanık beyanları da işçinin işyerindeki varlığını ve çalışma süresini kanıtlamak açısından en kritik delillerden biridir.
➣Hizmet Tespit Davasının Sonuçları
Hizmet tespit davası sonucunda, mahkeme işçinin sigortalı olduğu süreleri tespit ederse, bu süreler SGK'ya bildirilir ve işçinin prim gün sayısı düzeltilir. Bu düzeltme, işçinin emeklilik yaşı, emeklilik maaşı ve diğer sosyal güvenlik hakları üzerinde doğrudan etkili olacak ve işçi, emeklilik şartlarını daha kısa sürede yerine getirecek ve sosyal haklarını tam olarak koruyacaktır. Hizmet tespit davalarında da müvekkillerimize hukuki destek vererek sürecin takibini sağlamaktayız.