



iCRA VE ifLAS HUKUKU
Çalışma alanı sayfasına dön.
Üst sayfaya dön.
TAzMinAT
HUKUKU

İHTİYATİ HACİZ VE İHTİYATİ TEDBİR: ALACAKLARIN KORUNMASINDA ÖNLEYİCİ ADIMLAR
Ticari ve bireysel alacakların tahsilinde karşılaşılan en büyük sorunlardan biri, borçlunun alacaklıyı zarara uğratacak işlemler yapması veya malvarlığını elden çıkarması diğer bir deyişle mal kaçırmasıdır. Bu gibi durumlarda, ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir gibi hukuki mekanizmalar, alacaklıların haklarını korumak için etkili çözümler sunar. Avukatlık büromuz, açılacak davalar öncesinde şartları oluştuğu takdirde ihtiyati haciz veya ihtiyati tedbir yollarına başvurarak müvekkillerimizin hak ve menfaatlerini korumaktadır.
➣İhtiyati Haciz
İhtiyati haciz, bir alacaklının, borçlusunun malvarlığı üzerinde hızlı bir şekilde geçici bir güvence sağlamak amacıyla mahkemeden talep edebileceği bir koruma tedbiridir. Para alacaklarına yönelik olarak uygulanan ihtiyati haciz, borçlunun, alacaklının haklarını ihlal etme ihtimalini önlemek amacıyla kullanılır.
➣İhtiyati Haczin Koşulları Nelerdir?
-
Vadesi gelmiş ve ödenmemiş bir alacak bulunmalıdır.
-
Borç, başkaca bir rehin ile teminat altına alınmamış olmalıdır.
-
Alacaklı, alacak hakkının varlığını yaklaşık ölçüde de olsa ispat edici bilgi ve belgeler sunmalıdır.
-
Alacaklı eğer alacağı bir ilama dayanmıyorsa, mahkemeye teminat yatırmakla yükümlüdür. Bu teminat, borçlunun zarar görmesi ihtimaline karşı bir güvence niteliğindedir.
İhtiyati haciz kararı veriliği takdirde, icra müdürlüğü aracılığıyla borçlunun malvarlığı üzerinde haciz uygulanarak dava sonu için alacak miktarı teminat altına alınmış olacaktır.
➣İhtiyati Tedbir
İhtiyati tedbir malvarlığı, sözleşme yükümlülükleri veya özel durumları koruma altına alan geniş kapsamlı bir hukuki koruma mekanizmasıdır. İhtiyati tedbir, mülkiyet hakkı, kullanım hakkı veya başka bir hukuki durumun korunmasını amaçlar. Mahkeme, alacaklının talebi üzerine ihtiyati tedbir kararı vererek uyuşmazlık çözülene kadar tarafların zarar görmesini engeller.
İhtiyati tedbir, meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde sıklıkla uygulanmaktadır.
Örneğin, dava süresince taşınmazların veya motorlu taşıtların devrinin veya kullanımının engellenmesi amacıyla konulacak tedbirler yahut menfi tespit davasında takibin durdurulmasına yönelik konulacak tedbirler ihtiyati tedbir kapsamındadır.
➣Özlük Hakları ve Hukuki Güvence
Özlük hakları, memurların çalışma şart ve durumlarını içerir. Maaş, terfi, izin hakları, çalışma saatleri, sosyal güvence gibi konular memurun özlük haklarının kapsamını oluşturur. İdarenin, memurun özlük haklarına yönelik keyfi müdahalelerde bulunması veya hukuka aykırı işlemler tesis etmesi durumunda, ilgili işlemin iptali için idari yargıya başvuru hakkı doğmaktadır. Avukatlık büromuz, memurların özlük haklarının korunması ve bu haklara yönelik haksız işlemlerin iptal edilmesi adına gereken tüm hukuki desteği sağlamaktadır.