top of page
309062_home_white.png
309062_home_building_house_real estate_icon.png
309062_home_white.png
309062_home_building_house_real estate_icon.png
309062_home_white.png
309062_home_building_house_real estate_icon.png
00LogoErenHukuk_tablet.png

KASTEN YARALAMA SUÇU (TCK M.86-88)

Güncelleme tarihi: 29 Haz

GİRİŞ

Kasten yaralama suçu, mağdurun bedensel bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturur ve bu nedenle ağır yaptırımlarla karşılanır. Bu yazımızda, kasten yaralama suçunun yanı sıra, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama ve kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi konularını detaylı bir şekilde ele alacağız.


Sağlığa zarar verici durumlar sonucunda oluşan durumların hukuki mahiyetini anlatan temsili bir görsel

KASTEN YARALAMA SUÇU

Kasten yaralama suçu, mağdurun bedenine yönelik fiziksel müdahale ile gerçekleşir ve bu müdahale sonucunda mağdurda herhangi bir yaralanma, sakatlık ya da ölüm meydana gelmelidir. Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 86. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre:


Kasten yaralama TCK Madde 86:

(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(2) (Ek fıkra: 31/3/2005 – 5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. (Ek cümle:12/5/2022-7406/3 md.) Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı

aydan az olamaz.


(3) Kasten yaralama suçunun;

a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,35

b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

e) Silahla,

f) (Ek:14/4/2020-7242/11 md.) Canavarca hisle,

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.


Türk Ceza Kanunu'nun 86. maddesinde düzenlenen kasten yaralama suçu, vücut dokunulmazlığını koruma amacı güder. Kanun koyucu, bu suçu işleyen kişilere karşı caydırıcı nitelikte cezalar öngörmüştür. Kasten yaralama suçu, basit yaralama ve ağır yaralama olmak üzere iki şekilde işlenebilir. Basit yaralama suçunda ceza daha hafif iken, mağdurun hayati fonksiyonlarının etkilenmesi durumunda ağır yaralama suçundan söz edilir.


Kasten yaralama suçları, günlük hayatta sıkça karşılaşılan suç tiplerindendir. Özellikle kavga, aile içi şiddet ve sokak olaylarında bu suça sıkça rastlanır. Mahkemeler, bu tür durumlarda failin niyetini, eylemin ağırlığını ve mağdurun durumunu değerlendirerek karar verirler.


NETİCESİ SEBEBİYLE AĞIRLAŞMIŞ YARALAMA

Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, kasten yaralama sonucunda mağdurun sağlık durumunun ciddi şekilde bozulmasına neden olan fiillerdir. Bu tür yaralamalarda, mağdurun kalıcı sakatlık yaşaması, duyularından birini kaybetmesi veya hayati tehlike geçirmesi gibi ağır sonuçlar doğar.


TCK Madde 87:

(1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,

b) Konuşmasında sürekli zorluğa,

c) Yüzünde sabit ize,

d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,

e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,

Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.


2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,

b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,

c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,

d) Yüzünün sürekli değişikliğine,

e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,

Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.


(3) (Değişik: 6/12/2006 – 5560/4 md.) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.


(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.


Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 2013/3073 Esas, 2013/7828 Karar ve 17.12.2013 tarihli kararında, sanığın gece vakti av tüfeği ile ateş ederek mağdurun yanısıra başka bir kişiyi de yaraladığı olayda, failin eyleminin olası kastla nitelikli yaralama suçunu oluşturduğuna karar verilmiştir. Kararda, sanığın kastının öldürmeye yönelik olmadığı, ancak yaralamanın ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtilmiştir.


KASTEN YARALAMANIN İHMALİ DAVRANIŞLA İŞLENMESİ

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçu, failin doğrudan bir eylemde bulunmayıp, yapması gereken bir hareketi yapmayarak yaralamaya neden olması durumunda meydana gelir. Bu tür suçlar, daha çok sorumluluk taşıyan kişilerin ihmalkarlığı sonucu ortaya çıkar.


Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi - TCK Madde 88:

(1) Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur.

TCK Madde 88'e göre, ihmali davranışla kasten yaralama suçu işleyen kişi, durumun gereklerine göre cezalandırılır. Bu suça örnek olarak, bir doktorun acil müdahale yapması gerekirken ihmalkar davranarak hastanın durumunun kötüleşmesine neden olması verilebilir.


Bu tür durumlarda, ihmalin kasten olup olmadığı, failin sorumluluğunun derecesi ve mağdurun uğradığı zararın boyutu değerlendirilir. Örneğin yine bir anne veya babanın, çocuğuna gerekli bakım ve ilgiyi göstermemesi sonucu çocuğun zarar görmesi durumunda da bu suçtan söz edilebilinecektir.


SONUÇ

Kasten yaralama, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama ve kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçları, ceza hukukunda vücut dokunulmazlığına karşı suçlar arasında düzenlenmiştir. Bu suçların değerlendirilmesinde, TCK'nın ilgili maddeleri ve Yargıtay içtihatları rehber niteliği taşımakta olup somut olaya göre değişebilecek sağlıklı bilgi için hukuki uzmanlardan bilgi alınması önem arz etmektedir.

bottom of page